U bevindt zich hier:Start >> Mausoleum Vander Stokken

Mausoleum Vander Stokken

Centraal op deze begraafplaats bevindt zich het monumentale grafmonument van Henri Vander Stokken (1854 - 1907). Hij was afkomstig uit het nabije dorp Bogaarden, had een wisselkantoor in Brussel en werd er steenrijk.

Kinderloos overleden, bestemde hij zijn fortuin voor de bouw van een bejaardentehuis in zijn geboortestreek, wat uiteindelijk gerealiseerd werd in 1972.
Voor zichzelf liet hij dit mausoleum oprichten, ontworpen door architect Maurice Bisschops uit Brussel.

Het vierkante gebouw in witte steen en rose marmer is bekroond met een koepelvormig dak met spits, waardoor het wat weg heeft van een stoepa of boeddhistisch reliekenhuis. Tegen de voorgevel is een portaal aangebouwd, versierd met een kruis en blad- en loofwerk en waarop een marmeren tombe rust. Op het bovenste gedeelte van de mausoleumgevel prijken vooraan twee palmtakken en triomfkronen, terwijl de andere gevels voorzien zijn van kleine rondboogramen die enig licht laten schijnen op het graf. De hoeken zijn afgewerkt met marmeren pilasters en onder de kroonlijst loopt een fries van loofslingers. Het kruis en de florale decoratie verwijzen symbolisch naar de overwinning op de dood. De uilen - op de hoeken van de kroonlijst - staan in West-Europa symbool voor de dood. Soms is het ook een eerbetoon voor de wijsheid van de overledene.